dimecres, 31 d’octubre del 2012

Manifest d'Alternativa Jove per al #25N



El proper 25 de novembre, el Govern de les tisores ha convocat eleccions anticipades al Par­lament de Catalunya, culminant així el camí de confusió mediàtica i de fracàs polític que ha protagonitzat durant els últims mesos Convergència i Unió. Artur Mas ha provat de difuminar totes les retallades aplicades en matèria de fiscalitat i de serveis públics i socials, fent servir d’escut les imposicions del Govern central del PP. Aquesta estratègia no ens és nova: el neoliberalisme, governant actualment tot el sud d’Europa, d’uns anys ençà utilitza les imposicions de la troika europea (la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacio­nal) per a fer polítiques d’austeritat en els sistemes públics, alhora que incrementa les donacions públiques a la banca i el sector privat.

Des d’Alternativa Jove-Joves d’EUiA som plenament conscients d’aquesta deriva a escala conti­nental, i denunciem que el gir en el discurs de CiU sobre la relació entre Catalunya i Espa­nya, a partir de la massiva manifestació del passat Onze de Setembre, no és més que una cortina de fum. Artur Mas està utilitzant els sentiments de tot un poble contra els propis interessos populars, provant de tapar amb una bandera totes les retallades que convençudament i unilateralment ha dut a terme en la passada legislatura.

Alternativa Jove-Joves d’EUiA hem estat sempre a favor de l’autodeterminació del po­ble de Catalunya, incloent també el dret a decidir quina relació ha de tenir Catalunya amb la resta de pobles de l’Estat espanyol i d’Europa. El dret a decidir no es pot reduir a un simple referèndum preguntant sí o no a la independència. El poble català s’ha d’emancipar i ha de poder decidir sobre moltes més qüestions, com ara el model social de país, el model de creixement econòmic o la continuïtat de les noves polítiques d’austeritat implantades per CiU. Estem i hem estat sempre a favor d’obrir un procés de construcció nacional en el qual cap opció quedi exclosa d’entrada i sigui el poble de Catalunya qui esculli entre la via autonòmica, l’estat federal o un nou estat independent completament deslligat d’Espanya. 

Alternativa Jove-Joves d’EUiA continuem apostant per un estat federal democràtic i social, laic, plurinacional, plurilingüístic i republicà, basat en la lliure adhesió de les nacions que el composin, on Catalunya s’expressi, treballi i es relacioni de forma fraternal i solidària amb la resta de nacions i regions que conformen l’Estat espanyol.

Però la confusió va més enllà. Tot i la suposada puresa nacional del Govern de la Generalitat, CiU fa dos anys que pacta les polítiques d’austeritat amb el PP més reaccionari dels darrers anys, tant al Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats a Madrid. Conjunta­ment, des de la coincidència ideològica en matèria social i econòmica, CiU i PP han tingut temps suficient per retallar en les qüestions més bàsiques per a la subsistència de les classes populars, és a dir, la sanitat i l’educació públiques i els drets laborals i socials en general. El Govern dels Millets ha fet augmentar la taxa d’atur del 19% fins al 22%, ha provocat que més d’un 45% dels i les joves de Catalunya menors de 25 anys no trobin feina, elevant-se la xifra al 70% en el cas dels menors de 19 anys.

Tot plegat respon a una estratègia internacional de desmantellament de les estructures de l’Estat del Benestar -els serveis públics-, que han permès unes dècades de millora del nivell de vida de la majoria de la població europea. La impulsen els mateixos organismes i grans corporacions que van provocar la crisi financera i productiva mundial en què ens tro­bem. Els seus agents a Catalunya són els programes polítics de CiU i del PP, recolzats en les afirmacions i les anàlisis econòmiques dels lobbies empresarials i els ideòlegs del neoliberalis­me acadèmic. Tot i que per a nosaltres, l’esquerra transformadora, l’Estat del Benestar és encara molt insuficient i queda lluny de l’autèntica democràcia econòmica, apostem per defensar-lo a ultrança de l’ofensiva salvatge a escala local i planetària.

En paral·lel a aquesta disminució dels serveis públics, que ha revertit ja avui en un descens de la qualitat de vida i ha fet augmentar fins al 29% la població catalana que viu sota el llindar de la pobresa, també s’ha volgut retallar en drets fonamentals, com el dret de manifestació i el dret de vaga. El conseller d’Interior, Felip Puig, ha mantingut l’actitud de perseguir sistemàticament i reprimir amb contundència les persones i associacions que han participat de les reivindicacions ciutadanes (15M, vaga general del 29M...). La carta blanca que s’ha donat a la violència i la impunitat de l’actuació policial en aquesta legislatura ens recorda situacions viscudes durant l’època fosca de la dictadura franquista. 

Des d’Alternativa Jove-Joves d’EUiA tenim molt clar que és imprescindible una regeneració de l’acció política entre la classe treballadora per tal de garantir un país al servei de tota la ciu­tadania i no només dels grans interessos econòmics. En aquest sentit, considerem essencial que la coalició de l’esquerra transformadora que impulsa ICV-EUiA jugui un paper central i conflueixi amb tots els sectors i sensibilitats de l’esquerra alternativa -anticapitalistes, federalistes, independentistes, ecologistes, feministes-, construint un ampli front d’esquerres que pugui combatre l’ofensiva neoliberal representada per CiU a Catalunya i el PP al conjunt de l’Estat espanyol. 

Volem un accés universal a una sanitat ben finançada, una educació laica i de qualitat, unes universitats sense taxes. Exigim feina digna i estable per a tothom, perquè no té sentit que mentre la meitat del jovent es troba en situació d’atur, tinguem les jornades laborals més llargues de tota Europa. Volem una banca pública, ètica i solidària. Economia al servei de les persones, no de l’especulació i el robatori. 

Volem una #CatalunyaLliure de retallades i de troikes i FMIs, una #CatalunyaLliure d’atur, una #CatalunyaLliure d’especulació amb el territori, una #CatalunyaLliure de desnonaments i de famílies al carrer, una #CatalunyaLliure de violències de gènere i de LGTBIQ+fòbia i una #CatalunyaLliure de taxes i d’IVA abusiu en la cultura. 

Volem una #CatalunyaLliure per a decidir el seu futur, com vol ser i com vol relacio­nar-se amb la resta de nacions. I, sobretot, en quines condicions vol viure, sent lliure en tots els àmbits!

El #25N, suma’t a l’alternativa!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada