dimecres, 10 d’octubre del 2012

Intervenció al Ple del Districte reivindicant el Casal de Joves del poblenou

Text llegit al Ple de districte de Sant Martí en defensa del Casal de Joves del Poblenou el passat 4 d'Octubre:

 Des de la Comissió de Joves per el Casal de Joves del Poblenou, comissió constituida per al seguiment de la construcció de l’equipament amb l’Ajuntament del distrícte, llegim aquest comunicat, i amb el suport dels 9gats del Taulat, l’Agrupament Escolta Rakxa, Joves d’EUiA i ARRAN del Poblenou -l’antiga Assemblea de Joves-.
 Els i les joves som una part de la societat que té unes necessitats específiques a nivell d’equipaments públics. En ser una etapa plena de vida, d’il·lusions, inquietuds, reptes i a vegades també d’incomprensió per part dels adults, el jovent necessitem espais socials propis on relacionar-nos, organitzar-nos i realitzar-nos col·lectivament. Per això, després de molts anys de reivindicacions les administracions han anat donant resposta poc a poc a aquesta necessitat. En els últims mesos sembla que s’ha obert la porta a que els joves del Poblenou tinguin reconegut aquest dret i el Districte de Sant Martí s’ha compromès a construir el futur Casal de Joves del Poblenou.
 La reclamació d’un espai per als joves del nostre barri, no és pas nova, sinó que ve de lluny. Ja a finals dels anys vuitanta el grup de joves Gomanou, va reclamar la necessitat de tenir espais propis per als joves del Poblenou. Anys més tard va néixer el col·lectiu Gat Mesquer que també va reivindicar la necessitat de tenir un equipament juvenil organitzant un cercavila el mes de any. A finals de 2007, l’Assemblea de Joves del Poblenou reemprèn la reivindicació per un equipament públic pels joves amb la campanya “Els joves al barri no hi tenim lloc!”.

 Quan a principis de 2008 es va presentar el Pla d’Equipaments Juvenils de Barcelona es va posar de manifest allò que desgraciadament ja sabíem: que el Regidor del Districte només “creu” en els equipaments intergeneracionals (sic), tot i que no para d’inaugurar casals d’avis… Cap equipament previst al barri i cap a tot Sant Martí amb data de finalització prevista, incomplint els criteris del mateix Ajuntament. La deixadesa era notòria i la diferència amb la resta de districtes resultava escandalosa. Després de pressions veïnals i juvenils mitjançant els propis òrgans de participació de l’administració, la protesta del Consell de la Joventut de Barcelona i segurament alguna que altra estirada d’orelles des de plaça Sant Jaume, van obligar el Districte a moure fitxa.

 Ja fa uns quatre anys se’ns va convocar des del districte a diferents associacions i entitats del Poblenou per realitzar una reunió. L’Ajuntament tenia la intenció de construir un Casal de Joves al barri i volia conèixer quines eren les necessitats de les joves poblenovines per adequar l’equipament a nosaltres. Es va convocar una assemblea popular al barri i aquestes entitats juvenils i altres joves vam decidir començar a treballar plegades per tal de poder dir la nostra en la construcció del projecte. Després d’haver fet un profund anàlisi sobre els espais que ens eren necessaris i de reunir-nos reiterades vegades amb l’Ajuntament i l’arquitecte vam aconseguir tenir el projecte del Casal sobre plànols.

 Amb el canvi de govern després de les últimes eleccions hi va haver una nova reunió, a data de 7 de febrer, en la qual el regidor va assegurar que el Casal de Joves era una de les prioritats del govern municipal. Pocs mesos després, el passat 20 de juny, vam saber a través d’un article al diari el Punt-Avui que ENS QUEDAVEM SENSE CASAL!

Aquest no és l’únic cas recent que ens demostra que l’Ajuntament vol destruir tots els processos que es fan de forma participativa al barri. Fa pocs mesos ens van tancar la Flor de Maig i van destruir el Pla d’equipaments que havíem fet entre totes.

Així que les joves del Poblenou volem mostrar el nostre compromís inequívoc d’arribar fins on sigui necessari per aconseguir allò que ens pertany, perquè volem el Casal de Joves i lluitarem per tenir-lo, perquè amb nosaltres no s’hi juga i ja en tenim prou de que tant l’Ajuntament convergent com el regidor convergent facin el que vulguin i juguin amb les veïnes i els veïns del Poblenou, perquè formem part d’un barri obrer que lluita pels seus drets i per tant NO CEDIREM!

REIVINDIQUEM EL NOSTRE ESPAI, VOLEM EL CASAL DE JOVES!

 Fotografía durant la intervenció:

http://www.jovespoblenou.cat/wp-content/uploads/2012/10/DSC_1907.jpg

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada